top of page

Onder de loep: Oude meesters

Onze klassieke schilderijen van de "Oude Meesters". Ze vallen op in ons interieur en vaak krijgen we de vraag waar we ze vandaan halen. En in deze blog geven we dat geheim prijs.

Welke schilderijen zijn het?

Laten we om te beginnen de doeken even langslopen. Hoe heten ze en wie heeft ze geschilderd? Het mag geen toeval zijn, al onze doeken komen uit de 17e eeuw.

"Het doek dat onze liefde voor Spanje symboliseert".

1: MARGARETHA VAN OOSTENRIJK


Het schilderij op de foto heet MARGARETHA VAN OOSTENRIJK, genoemd naar de vrouw op het portret. Het komt uit ongeveer 1600 en is gemaakt door Frans Pourbus.

Frans Pourbus maakte dit portret in opdracht van Margaretha van Oostenrijk ( 1584 – 1611 ). Margaretha werd geboren in Graz op 25 december 1584 en was het 11e kind van Karel II van Oostenrijk en Maria Anna van Beieren. Ze trouwde op 18 april 1599 met haar achterneef, de Spaanse koning Filips III, wat haar Koningin van Spanje heeft gemaakt. Hun oudste dochter Anna Maria trouwt later met koning Lodewijk XIII van Frankrijk. Margaretha stierf in het kraambed van haar jongste zoon Alfons Maurits in San Lorenzo de El Escorial op 03 oktober 1611.


Los van de kleuren vielen wij voor dit schilderij vanwege de prachtige kleding (details) en het toeval dat zij koningin van Spanje is geweest, wat meteen onze liefde voor Spanje symboliseert. Met haar roodoranje jurk prijkt ze prachtig op de terracotta wand boven ons bed.


2: PORTRET VAN MEISJE IN HET BLAUW

Een geliefd doek in onze woonkamer heet: PORTRET VAN MEISJE IN HET BLAUW, wederom benoemt de titel exact wat je op het schilderij ziet. Het schilderij is gemaakt door de Nederlandse schilder Johannes Verspronck, gemaakt in 1641.


De identiteit van het meisje in het blauw is altijd onbekend gebleven, maar onmiskenbaar is dat het in opdracht van een rijke burgerfamilie moet zijn gemaakt. Misschien kwam ze uit Haarlem, aangezien Verspronck daar woonde. Ze draagt delicate kleding en dure sieraden, door Verspronck uiterst gedetailleerd en verfijnd weergegeven. Haar jurk is bestikt met goudbrokaat. De kanten kraag en manchetten zijn voor die tijd uiterst modern. Parels en een verenwaaier maken haar beeltenis compleet.


Het doek sprak ons direct aan, het is ook de eerste klassieker die wij in huis hebben opgehangen. Het schilderij heeft iets sereens.



"Wij kozen voor dit schilderij om meer zwart-wit in ons interieur te brengen".


3: PORTRET VAN ADRIANA CROES

Het kleine klassieke doek in onze woonkamer heet: PORTRET VAN ADRIANA CROES. Het schilderij is eveneens gemaakt door de Nederlandse schilder Johannes Verspronck en komt uit 1644.


Het schilderij geeft het portret weer van Adriana Croes, geboren op 2 april 1599 en gehuwd met Hendrik van Strijp op 17 april 1618. Adriana overleed op 19 juni 1656. Adriana Croes is haar hele leven woonachtig geweest in Haarlem.


Wij kozen voor dit schilderij omdat meer zwart-wit in ons interieur te brengen. Dit hebben we in verschillende grafische patronen gedaan (zoals op ons tafeltje, in de vaas op tafel) maar dus ook in dit klassieke schilderij.

4: EEN HERDERIN

DE HERDERIN hangt boven onze eettafel. Het schilderij is gemaakt door Paulus Moreelse in 1641.

Met het hoeden van schapen zal deze verleidelijke herderin zich nooit hebben beziggehouden. Zij bewoonde een geïdealiseerd droomland: Arcadia. Dit fantasieland werd in de Nederlandse dichtkunst van de 17de eeuw veelvuldig bezongen. De herderinnen waren er steevast verleidelijk en losbandig. Dat wist Moreelse in tal van schilderijen aantrekkelijk af te beelden.


De afbeelding werd mede door ons gekozen vanwege de warme kleuren die terugkwamen in ons interieur. Leuk feitje; met dit schilderij haalden we een stukje geschiedenis van onze woonplaats in huis. De schilder Paulus Moreelse is namelijk van Utrechtse komaf. Zijn naam komt in onze stad dan ook veelvuldig voor, zoals in het Moreelse Park en in de Moreelse brug.


5: PORTRET VAN EEN MAN

Onze laatste aanwinst heet : PORTRET VAN EEN MAN en hangt boven onze werkhoek. Het schilderij is gemaakt door Antonis Mor van Dashorst en komt uit 1561. De schilder komt uit Utrecht en specialiseerde zich in portretten, maar wie er op het doek staat is onbekend.


De prachtige warme gele outfit van de man kleurt prachtig met de fauteuil eronder en geeft een mooi accent op de donkerblauwe muur. En de afkomst van de schilder geeft een mooie knipoog naar onze geliefde woonplaats.


Tips & trics voor een betaalbare klassieker en welke dan te nemen?!

Dan is het nu tijd voor een aantal beloofde tips en trics.


1: De reden waarom jij een schilderij kiest is persoonlijk, kunst IS persoonlijk. Wij houden van klassiekers om de rust, de elegantie en het kleurgebruik. De schilderijen matchen in ons interieur en zeggen op hun beurt allemaal iets over ons of de beweegreden waarom we deze gekozen hebben.

2: Je kunt je schilderijen op van alles laten drukken. Van canvas, doeken, aluminium tot forex. Wij kozen echter voor posters. De goedkoopste druk, maar ook een fijne om in te lijsten. Een mooie lijst maakt het kunstwerk af, kan het breken of laten stralen. Daarbij kozen wij voor eenvoudige en strakke lijsten, als tegenstelling van de schilderijen zelf.


3: Posters kun je gewoon laten drukken bij drukkerijen als drukwerkdeal en dergelijke. Je kunt prima voor een poster met blueback achterkant kiezen, deze posters zijn dunner en goedkoper. Maar hier zie je niets van als je ze inlijst. Let wel even op de aanleverspecificaties, zodat je afbeeldingen scherp blijven. Vaak hebben dit soort websites een online uploader die alarm slaat als de afbeelding onscherp wordt. Makkelijk gezegd: Hoe groter de afbeelding is (het bestandsformaat) hoe groter de kans dat hij scherp afgedrukt kan worden.


4: Grote afbeeldingen (met veel pixels) vind je niet altijd even gemakkelijk via een zoekmachine. Zo vonden wij een aantal doeken via Wikipedia, maar hebben we ook een account bij RijksStudio, van het Rijksmuseum. Hier kun je ook veel doeken (gratis) downloaden en ze zo laten afdrukken.


Geinspireerd door deze blog? We zijn benieuwd hoe jouw klassieker eruit ziet!


Vond je onze blog fijn om te lezen? Geef ons een hartje of laat een reactie achter! Ook wel eens in Florence geweest? We zijn benieuwd wat jij er van vond. Volg ons ook op Instagram @kastjenaardemuur







Commentaires


6E82186E-7A10-4FAC-9020-28080FC04F3B.jpg

Hi! Welkom op kastje naar de muur!

Wat leuk dat je er bent! Wil je meer lezen over wie wij zijn?

Op de hoogte blijven van nieuwe posts?

Dank voor je aanmelding!

  • Instagram
  • Pinterest
bottom of page